Tri dni NKOS na dolnom Liptove

Dlhšie očakávané stretnutie NKOS (Nezávislé kresťanské odbory Slovenska) vedené prezidentkou Ľubicou Černou zakončené seminárom v sobotu a v nedeľu 21. a 22. septembra začalo v posledný letný piatok 20. septembra 2019.

Rozplynutie rannej hmly nad mestom, niekoľko pokukávaní sa na novú dlažbu pri hoteli Kultúra pred deviatou hodinou rannou tými, čo po roku opäť prišli, skupinový presun hore Veľkým závozom a srdečné prijatie viceprimátorom Michalom Lazarom účastníkom ostane v pamäti. Najmä prevedenie viac ako tridsiatky hostí cez horné poschodie Mestského úradu, veľkej zasadačky a miestnosti primátora . 

Okrem iného dokonalý výklad M. Lazara v angličtine o meste Ružomberok, jeho histórii, vrátane krvavej černovskej posviacky roku 1907, o demografii mesta Ružomberok a jeho súčasnosti dominujúcej hospodárskymi údajmi (tak trochu vzťahujúcej sa na pôsobenie priemyselného giganta SCP Mondi), donútili prítomných delegátov posadených v  poslaneckých laviciach dávať otázky. Preklady a pohotové odpovede viceprimátora do cudzojazyčného prostredia zabezpečovala, nielen na Mestskom úrade, ale po celý programom nabitý deň, lektorka Alexandra Bagiová.

Niektorí delegáti  sa stretli prvý krát v Ružomberku. Dvanástka štátov kde sa hovorí všade iným jazykom, aj keď tí slovanskí rozumeli slovenčine (Poliaci, Česi, Chorváti a hlavne štyria Severní Macedónci). Všetci boli milo prekvapení, keď im v Ondríkovom drevenom dome, kde na trámoch bolo vyryté číslo 1863, zanôtili husle, heligón, basa a fujara hudobnej folklórky vedenej jej matadorom Vladom Struhárom. 

Odpoludňajšie pohostenie sa nieslo v znamení liptovských syrových špecialít, klobás, slaniny a po domácky upečeného chleba, aký kedysi jedávali tunajší občania Vlkolínca. O prehliadku známych pamätihodností Vlkolínca s visačkou UNESCO 1993  s fundovaným odborným výkladom sa postarali Jozef Bašáry a Radislav Kendera. 

Počasie babieho leta sa v meste pod Čebraťom priam vyfarbilo slnečnými aj keď trochu už zubatými lúčmi s modrou oblohou. Piatkové dopoludnie prialo zrejme aj iným podujatiam v meste. Už len to, že Ružomberok sa stal destináciou a štartom 3.etapy cyklistických pretekov „Okolo Slovenska“.

Napokon v  meste vrcholil i Nultý ročník Dní Ľudovíta Fullu. Ten umožnil delegátom NKOS stihnúť pred návštevou Školy úžitkového výtvarníctva (neplánovanú ) prehliadku priestorov Galérie Ľudovíta Fullu. 

Bohatým výkladom života a diela národného umelca Ľ. Fullu pracovníčkou galérie boli fascinovaní naši českí kolegovia – odborári. Pani Němcová sa nahlas zdôverila, že je veľmi šťastná, že sa konečne dostala do Ružomberka. Po rokoch, odkedy sa dva štáty rozdelili, bola to pre ňu úžasná príležitosť, vidieť takto na živo obrazy a diela Ľ. Fullu. Niektoré umelecké diela si starostlivo ukladala aj do svojho mobilu 😉 

Hlavným programom v piatok bola pre odborárov návšteva Školy úžitkového výtvarníctva a Liptovské Revúce, kde boli pripravené aktivity najvýznamnejšieho slovenského ornitológa docenta Miroslava Sanigu. 

Prvá uvedená návšteva, ktorú pripravilo tamojšie vedenie školy s riaditeľkou Danicou Školníkou a Milanom I. Chovanom  bola podporená účasťou vedľajšieho oddelenia spojenej školy – hotelovej akadémie a výučby zaoberajúcej sa gastronómiou. Tu sa predviedli domáci študenti a študentky so svojimi špecialitami, stolovaním a drobnými pochúťkami, aj iným zaujímavým s občerstvením, ktoré pripravili pre účastníkov NKOS.

Hlavný zámer návštevy  však predstavoval obhliadku školy, výklad histórie počínajúc od názvu Stredná priemyselná škola textilná a papiernická až po dnešnú ŠÚV. Viac ako hodinová prehliadka školy s úžitkovým umením, ktoré študenti v praxi realizujú v podobe fotografického dizajnu, textilného výtvarníctva, propagačnej a reklamnej grafiky, tvorby hračiek či iných dekoratívnych predmetov príjemne prekvapila delegátov Litvy a Severného Macedónska.

Po absolvovaní prehliadky Vlkolínca zostala poslednou piatkovou zástavkou pre delegátov NKOS už len dedina Liptovské Revúce. Je tam miesto z najväčšou hustotou vtáčích kŕmidiel a búdok na 1 ár na svete. Prišli sme tam, keď sa už po 17 hodine poriadne ochladilo (čo si pri ôsmich stupňoch nad nulou všimol a pocítil jeden Srb, keď skonštatoval, že aj u nich je podobná dolina, ako tá naša Revúcka).  Je to miesto, kde je pánom Miroslav Saniga. 

Rôzne príhody ornitológa a ekológa, ktorým je pán Saniga, je možné zažiť len v úzkej spojitosti s prírodou a niekedy nevysvetliteľným  chovaním sa živočíchov s krídlami. Všetkých účastníkov zaujali aj dokumentačné materiály, ktoré dostali, ako aj prehliadka rozprávkovej záhrady ornitológa  Sanigu, jeho obydlia a stien vyzdobených vtáčou tematikou. Na pretras sa dostal vták murárik, ktorého si obzvlášť českí delegáti žiadali preložiť do češtiny. Bolo im povedané, že murárik je zedníček.

Sobotný odborný seminár na tému Duálne vzdelávanie tvoril hlavné ťažisko stretnutia NKOS. Potom nasledovala prehliadka Katolíckej univerzity so samostatnou návštevou Univerzitnej knižnice KU. Večer patril folklóru v penzióne Za mlynom v Liptovskej Teplej – Madočanoch.

Nedeľa 22. septembra 2019 bola zhodnotením seminára: svätú omšu celebroval kňaz a básnik Stanislav Brtoš, ktorý pri pamiatke A. Hlinku a jeho rodného domu v Černovej poskytol účastníkom seminára zaujímavý výklad o černovských udalostiach.

Záver dňa sa napokon niesol ešte veľmi príjemným spoločenským posedením delegátov NKOS pred odchodom z Ružomberka v priestoroch Zámockej kúrie v Liptovskej Štiavnici.  V závere zosumarizovaním troch ružomberských dní NKOS možno hovoriť o 56 účastníkoch stretnutia. Okrem Slovenska tu bolo zastúpené Česko, Poľsko, Maďarsko, Litva, Albánsko, Srbsko, Chorvátsko a Severné Macedónsko.

Marián Mydlo, Ružomberok 23.septembra, 2019