Nástrahy leta

Väčšina ľudí sa teší na  letnú dovolenku. Medzi najčastejšie aktivity patrí aj opaľovanie.

Opaľovanie je veľmi príjemný relax, ale aby sa nestal zdravotným rizikom, je potrebná ochrana pred slnečným žiarením. Je jednoznačne dokázané, že dlhotrvajúcejšia výrazná expozícia  slnečného žiarenia (opaľovanie) prináša síce  krásny farebný efekt, ale pre zdravie kože je absolútne nevhodná a riziková. Preto by si každý človek mal uvedomiť, že chrániť  nekryté časti pokožky  kvalitným krémom, sprejom, emulziou alebo olejom je viac ako nevyhnutné.

Pri týchto ochranných prostriedkoch je dôležité rozlíšiť dva pojmy: SPF – čo je ochranný faktor pred slnkom ( vyznačený číslom na obale), ktorý vyjadruje účinnosť ochrany pred UV žiarením a filter opaľovacieho  krému (spreju, emulzie, oleja, gélu). Ten môže byť dvojaký – chemický, ktorým disponuje väčšina „klasických“ drogériových krémov, a minerálny v hypoalergénnych substanciách na citlivú pokožku, predávaných v lekárňach.

Pokožku môžeme pred slnečnými lúčmi chrániť aj vhodnou zeleninovou stravou. Dobrou správou pre konzumentov brokolice je objav obsahu  superoxid dismutázy (SOD). Tento exým pôsobí ako silný antioxidačný prostriedok, ktorý chráni predovšetkým pokožku pred poškodením slnečným žiarením, jej hrubnutím a zjazvením a spomaľuje vznik vrások a iných prejavov starnutia kože. Okrem brokolice sa odporúča zaradiť do stravy aj ovsené vločky, klasický kel a kapustu.

Pri dlhšom pobyte sa na slnku môžu na niektorých miestach, ktoré sme si zabudli zatrieť alebo nedostatočne prekryli, vzniknúť „spáleniny“. Okrem krémov po opaľovaní, ktorýh najúčinnejšia zložka je pantenol, sa často využívajú na tento účel bylinkové obklady z povarených kapustných listov a skorocelu alebo chladivé tvarohové obklady z kašovitej zmesi plnotučného tvarohu a vody.

Pôsobenie slnečných lúčov na pokožku je čoraz intenzívnejšie a prenikavejšie a nemusí byť vždy priaznivé. Treba si totiž uvedomiť, že ľudská koža má množstvo farebných pigmentových škvŕn – materských znamienok. Tieto znamienka sa môžu vplyvom mechanického dráždenia ( napríklad neustále ošúchavanie šatstvom) ale najmä pôsobením agresívneho slnečného žiarenia zmeniť na najagresívnejšiu formu rakoviny kože – nádor melanóm.

Nepodceňujte toto riziko, vyhýbajte sa nadmernému opaľovaniu a hlavne je dôležitá prevencia. Ako? Skontrolovať si kožu raz za tri mesiace a pri akejkoľvek zmene od normálu – nájdenie nového znamienka, zmeny veľkosti, tvaru a farby už existujúceho znamienka, krvácanie, svrbenie, pichanie – navštíviť odborného lekára.

Informuje Mgr. Ing. Ivan Černý, odborový inšpektor BOZP.

Prevzaté, upravené a krátené: Časopis Práce a mzdy bez chýb, pokút  a penále, číslo 9/2021, XVI. Ročník, MUDr. Pavel Malovič, Koža v lete, str.76-77.

Ilustračné foto: zdroj Canva.com