Horúčava a cievny systém

Vysoké horúčavy na pracovisku môžu ohroziť srdce a s ním spojený cievny systém. Potenie je jeden z regulačných mechanizmov tela, vďaka ktorému sa telo s horúčavami vyrovná.

Avšak pri potení telo stráca vodu a minerály, znižuje sa objem krvi a to môže ohroziť srdce. Najväčší pozor by si mali dávať ľudia s kardiovaskulárnym ochorením, starší ľudia a deti.

Ako som už spomínala potenie je dej pri ktorom telo stráca vodu, preto je nutné ju priebežne a pravidelne dopĺňať. Počas leta je vhodná vlažná čistá voda alebo minerálne vody, ktoré nahradia stratené minerály.

Ako si zmerať tepovú frekvenciu ?

Pri pohybe a športe by bolo vhodné si sledovať optimálne tepové frekvencie, ideálna je chôdza 30 min denne, počas horúčav ideálne po 16:00

Možno ju zmerať na zápästí alebo na krku. Jednoducho nahmať svoj tep, stopnúť 15 sekúmd a spočítať počet úderov. Výsledok vynásobime štyrmi a získame počet úderov za minútu. V súčasnosti už existujú aj hrudné pásy spojené s športtesterami alebo pomocou smart hodiniek.

Prevencia

Chráňte sa pred pobytom na priamom slnku v čase poludnia, t.j. medzi 11.00 – 15.00. Piť dostatočné množstvo tekutín, dospelý človek by mal vypiť okolo 2- 2,5 l denne. Oblečenie ideálne jednovrstvové, vzdušné. Vhodné sú prírodné materiály : bavlna, ľan…

Informuje: Mgr. Zdenka Černá, fyzioterapeutka