Situácia migrantov a utečencov na trhu práce vzhľadom na sociálne, hospodárske a politické zmeny v Európe

V rámci seminára „Situácia migrantov a utečencov na trhu práce vzhľadom na sociálne, hospodárske a politické zmeny v Európe“ sme absolvovali návštevu azylového centra v Nasutowe, osady neďaleko poľsko-ukrajinských hraníc. V súčasnosti nasutowský azylový dom poskytuje pomoc a ubytovanie pre utečencov z Ukrajiny, ktorí migrovali pred vojnovým konfliktom.
Súčasťou návštevy bolo predstavenie štyroch ukrajinských matiek, ktoré boli nútené opustiť svoje domovy, pričom sa rozhodli odísť do susedného Poľska, aby ochránili seba a ich blízkych. Vyrozprávali nám svoje osobné príbehy, zážitky z bombardovania a spomínali aj na svoje rodiny . Situáciu na Ukrajine opísali na základe udalostí, ktoré zažili, videli a počuli.
Premietli nám aj kamerové videozáznamy zničených sídlisk. Ženy porozprávali, ako sa počas posledných mesiacov cítili, kontaktovali so svojimi blízkymi, ako zatiaľ pracujú a kde sa momentálne vyučujú ich deti. Atmosféra sa nezaobišla bez smutných emócií, ktoré matky potláčali so slzami v očiach. Do neskoršej diskusie sa zapojili niektorí účastníci seminára, ktorí vyjadrili Ukrajinkám súcit a podporu. Rovnako im ponúkli pomoc v rámci svojich odborov či základných organizácií.
Neskôr nám ženy z azylového domu pripravili chutnú večeru s tradičnými pochutinami. Koniec večera sprevádzal kultúrny program, ktorý nám spestrilo mladé talentované dievča svojím spevom. Zaspievala národné i ľudové ukrajinské piesne.
Na záver dňa, po príchode do Lublinu, nasledovala večerná prehliadka starého mesta.

Informuje Bernadeta Šimunková, účastníčka seminára